Messed up model after export? [Solved]

How to create models in XSI and other 3D applications and make them work in Battlefront 1 & 2. Post models, tips for application usage and share anything XSI, 3DMax, SketchUp, etc.

Moderator: Moderators

2nd Lieutenant
User avatar
Posts: 376
Joined: Wed Feb 17, 2016 8:51 am
Location: France
Projects :: Battlefront Ultimate Commander
Games I'm Playing :: swbf I + II
xbox live or psn: No gamertag set

Messed up model after export? [Solved]

Postby CdtFox » Sun Feb 11, 2018 8:36 am

Hey guys,

It's not the first time I encounter that issue, still it has only happen with two models only. After an export the player model looks that way:
Hidden/Spoiler:
Image


Any idea what can cause that weird bug? :)
Last edited by CdtFox on Sun Feb 11, 2018 4:36 pm, edited 1 time in total.

Master of the Force
User avatar
Posts: 4754
Joined: Sat Sep 19, 2009 11:37 am
Location: Mos Espa (germany)
Projects :: Republic Commando Side Mod

Re: Messed up model after export?

Postby Anakin » Sun Feb 11, 2018 9:08 am

enveloping, forgotten to freeze, forgotten to key the animation,...

2nd Lieutenant
User avatar
Posts: 376
Joined: Wed Feb 17, 2016 8:51 am
Location: France
Projects :: Battlefront Ultimate Commander
Games I'm Playing :: swbf I + II
xbox live or psn: No gamertag set

Re: Messed up model after export?

Postby CdtFox » Sun Feb 11, 2018 9:42 am

Enveloping I doubt, the model is perfectly enveloped. On a side not the second model to have that issue is your old TFU lord starkiller port, however the envelope is perfect. Everything has been correctly frozen. I'm not sure about "to key the animation" can you please elaborate ? :)

Master of the Force
User avatar
Posts: 4754
Joined: Sat Sep 19, 2009 11:37 am
Location: Mos Espa (germany)
Projects :: Republic Commando Side Mod

Re: Messed up model after export?

Postby Anakin » Sun Feb 11, 2018 10:18 am

if you changed the animations you need to lock the each frame. But i don't think you made custom animations.

My starkiller does look like that ingame?? i don't think i released something that broken. So it looks more like a animation skeleton bug.

2nd Lieutenant
User avatar
Posts: 376
Joined: Wed Feb 17, 2016 8:51 am
Location: France
Projects :: Battlefront Ultimate Commander
Games I'm Playing :: swbf I + II
xbox live or psn: No gamertag set

Re: Messed up model after export?

Postby CdtFox » Sun Feb 11, 2018 10:36 am

The animation used is an old Starkiller one released a long time ago, unfortunately I wasn't able to find the source. But that's not the issue, even with a stock anim the model is deformed.

For both model i just updated the materials by playing with the rendertype and adding normal map/specular map etc. After I just export the model.

Here is a shot of your model. It works perfectly in-game yeah, it's just the new exportation that corrupts everything.

Hidden/Spoiler:
Image

Master of the Force
User avatar
Posts: 4754
Joined: Sat Sep 19, 2009 11:37 am
Location: Mos Espa (germany)
Projects :: Republic Commando Side Mod

Re: Messed up model after export?

Postby Anakin » Sun Feb 11, 2018 11:59 am

ok, i have no idea. it need to be your installation of XSI or ZETools

2nd Lieutenant
User avatar
Posts: 376
Joined: Wed Feb 17, 2016 8:51 am
Location: France
Projects :: Battlefront Ultimate Commander
Games I'm Playing :: swbf I + II
xbox live or psn: No gamertag set

Re: Messed up model after export?

Postby CdtFox » Sun Feb 11, 2018 4:35 pm

Yeah it may have something to do with how XSI export the mesh. I've done everything with Hex-editing and it worked like a charm :D Thanks for your answers.

Return to 3D Modeling & Animation

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests